Sinds 01 januari 2023 is de fiscale behandeling van auteursrechten gewijzigd, waarmee de wetgever wou terugkeren naar de oorspronkelijke doelstellingen van dit fiscaal gunstregime. De wetswijziging, alsook een Minister van Financiën die zowel koud als warm blies, zorgde echter voor allerlei onzekerheden vooral inzake het toepassingsgebied.
Deze onzekerheden ging de fiscus wegwerken d.m.v. een circulaire maar deze is (net zoals een officiële verklaring van de fiscus) tot op heden niet verschenen. Wel zijn er al een aantal voorafgaande beslissingen verschenen (nr. 2023.0437 van 23 juli 2023 alsook nr. 2023.0659 van 03 oktober 2023) die wat duidelijkheid hebben geschept.
Komt u nog in aanmerking?
De vorige wetgeving vereiste eenvoudig dat er sprake moest zijn van een 'auteursrechten' in de zin van de wetgeving inzake auteursrechten terug te vinden in Boek XI van het Wetboek van economisch recht (hierna WER). Dankzij dit ruim omschreven toepassingsgebied konden veel sectoren (niet in het minst de IT-sector) dit gunstregime toepassen. Kort door de bocht gesteld kon men aanspraak maken op de regeling zodra er enige creativiteit was.
De 'nieuwe' regeling vereist dat de auteursrechten betrekking hebben " .. op originele werken van letterkunde of kunst zoals bedoeld in artikel XI.165 van het Wetboek van economisch recht of op prestaties van uitvoerende kunstenaars zoals bedoeld in artikel XI.205 van hetzelfde Wetboek;"
(art. 17, § 1, 5°, eerste lid, tweede gedachtestreepje WIB92)
Hierdoor wordt het aantal belastingplichtigen waarvoor voortaan nog auteursrechten of naburige rechten toegepast kunnen worden drastisch ingeperkt. Onderstaande cumulatieve voorwaarden moeten voldaan zijn om nog van het gunstregime te kunnen genieten:
Het moet gaan om:
Andere gevallen komen niet meer in aanmerking.
De IT-sector uitgesloten
De nieuwe wetgeving heeft een significante impact op de IT-sector die in het verleden frequent gebruik maakte van de gunstregeling. Hoe zit het nu met computerprogramma’s, app’s, … die worden geschreven?
Zowel de minister van Financiën als de fiscus als de dienst voorafgaande beslissingen zijn het eens: de IT-sector kan geen auteursrechten meer toepassen.
Een visie die in de rechtsleer terecht op felle kritiek kan rekenen. Een algemene uitsluiting voor de hele IT-sector staat immers haaks op de Europese Softwarerichtlijn die stelt: “Het communautaire juridische kader op het stuk van de bescherming van computerprogramma's kan in eerste instantie dan ook worden beperkt tot de regel dat de lidstaten computerprogramma's op grond van het auteursrecht als werk van letterkunde dienen te beschermen” (preambule 6).
Het laatste woord is vermoedelijk nog niet gezegd …
Bedragen
Auteursrechten zijn wettelijk gezien 'roerende inkomsten' tenzij deze meer bedragen dan 70.220,00 EUR (inkomstenjaar 2023). Boven het grensbedrag kunnen de inkomsten als beroepsinkomen worden belast:
De nieuwe wet voegde een nieuwe beperking toe. Indien de auteursrechten gepaard gaan met een geleverde prestatie, dan geldt het vermoeden van roerend inkomen, zoals hierboven vermeld, slechts voor een deel van de vergoeding. Dat deel bedraagt maximaal 50 % in 2023, 40 % in 2024 en 30 % vanaf 2025.
Hoe dit in de praktijk wordt beschouwd is niet steeds duidelijk.
Overgangsregime voor 2023
Hoewel de nieuwe wetgeving het aantal belastingplichtigen die de gunstregeling nog zullen kunnen toepassen aanzienlijk beperkt is er een overgangsregeling voorzien voor zij die voordien reeds auteursrechten ontvingen.
Wie in 2022 (op correcte wijze) auteursrechten ontving en door de nieuwe regelmatige niet meer in aanmerking komt, kan in 2023 toch nog auteursrechten ontvangen. Dit zal individueel moeten worden bekeken, in hoofde van elke ontvanger van de auteursrechten, en niet in hoofde van de schuldenaar van deze rechten.
Wat de bedragen betreft geldt er wel een beperking in het overgangsregime. De bovenvermelde grensbedragen worden namelijk gehalveerd tot respectievelijk 35.110 EUR, 9.360 EUR en 18.725 EUR.
Indien u hieromtrent vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren.
DTL BV
Medelaar 44A
2980 Zoersel (België)
+32 (0)495 76 98 36
yannick@d-tl.be
BTW BE 0769 709 549
Copyright © Alle rechten voorbehouden